acai_smoothie_bowl_nederland_fruit_food_health.png
|

Acai in Nederland!

Jaaaa, we ontkomen er niet aan ook in Nederland kunnen we deze kleine donkerblauw tot paarse Acai bes / vrucht. Weliswaar niet zoals in brazili, peru of suriname groeiend in trossen aan de acai palm, maar wel in andere net zo lekkere en gezonde vormen, zoals; acai pulp, gedroogd acai poeder of een puree van de bevroren acai vrucht.

Wat is acai?

acai_smoothie_bowl_nederlan

Je hebt er nog nooit van gehoord, ja eeuh nou……dat ik kan het me heel goed voorstellen. Ik wist er ook niet veel van af en zelfs in brazilie ben ik niet in aanraking gekomen met acai. De meeste kitesurfers houden er niet over op acai hier acai lunch acie ontbijt , mijn acai bowl…… Zo populair was het dan nog niet of heb ik gewoon onder een steen geleefd?

Tegenwoordig hoor je het vaker. En voor het eerst kwam ik in aanraking met acai, gewoon in nederland – eigenlijk geheel uit interesse. Heel lang heb ik smoothies gemaakt voor half nederland op amsterdam centraal, kon ik dit dan niet gezien hebben? Waarom de hype? Wat heb ik gemist? Nou dat ga ik je vertellen:  Wetende van het bestaan van acai , kwam ik het vervolgens in brazilie natuurlijk op elke hoek van de straat ook tegen – wees gewaarschuwd. Maar wat is Acai nu precies? Steeds vaker zie je die “fancy” acai bowls voorbij komen – met name op social media in alle vormen en met alle denkbare versieringen en toppings. Deze bowls bestaan uit een soort dikkere smoothie en worden gemaakt van acai poeder, acai pulp. De acai bes, komt oorspronkelijk uit midden en zuid Amerika, daar groeit de bes aan de oevers van het amazone gebied. En zijn ze super belangrijk als voedsel. Verklaard waarom ik tijdens onze kitesurf trip in Brazilië dit had moeten zien de eerste keer….

Acai bessen zijn ronde vruchten van 2.5cm met donkerpaarse schil en geel vruchtvlees rondom een grote pit. Om de acai bessen eetbaar te maken worden ze gedrenkt om de taaie buitenschil zacht te maken, om vervolgens bes fijn te stampen en er een donkerpaarse pasta van te maken. En de smaak daar valt niet over te twisten: een aardachtige smaak, toch? De eerste keer dat ik een hao nam dacht ik … dat ik iets gemist heb oke, maar dit? Gelukkig ontdekte ik snel dat acai vaak met verschillende recepten gebruikt wordt, als smoothie of in een bowl. Gemixt met fruit , melk, yoghurt etc.  En daarom alle lekkere toppings. De verse acai bessen, hebben een hele korte houdbaarheid (binnen een uur nadat ze van de boom vallen – door het klimaat in noord en zuid Amerika bederven ze al). Daarom zijn de bessen niet verkrijgbaar als  geheel buiten de locatie waar ze worden verbouwd. Dat is ook de reden waarom acai in Nederland alleen verkrijgbaar is als een puree van bevroren vruchten, pulp,  gedroogd acai poeder of geperst sap – voordat het in onze acia bowl beland.

acai_smoothie_bowl_nederland_food_fruit.png

Acai a tigela , acai in een kom

De beroemde “fancy” Acai bowl & acai recepten?

Eigenlijk niet heel moeilijk, sommige schrijven er een heel boek over, maar gebruik je eigen creativiteit zou ik zeggen. Ontdek gewoon je eigen acai recept, er zijn oneindig veel mogelijkheden en variaties mogelijk op de verschillende recepten. Wat je natuurlijk wel nodig hebt is een blender of een keuken machine. Het hoeft geen super sterke blender te zijn, wanneer je de bevroren acai ontdooid d.m.v een beetje warm water en geen bevroren bananen , maar gewoon verse bananen er doorheen mengt. Heb je een sterkere blender – go for it!

Voorbeeld van een acai recept:

1 banaan, 100 gram acai, 150 ml haver of amandel melk en een ontpitte dadel in de blender tot het mooi dik en romig is. Is het te dik? Doe er nog een scheutje melk bij. En als topping gebruik je gewoon wat kokus rasp of fruit wat je toevallig hebt liggen en klaar! Vaak genoeg eet ik mijn acai bowl zonder toppings hoor! Is de acai nou te dun, geen probleem schenk het in een glas en je hebt net je eigen acai smoothie gemaakt. Eetsmakelijk! 

Meer recepten voor in je bowl vind je hier. Mijn favoriet is de acai bowl suiker vrij incl. avocado (de enig manier waarop ik avocado wel lekker vind  ) Meer simpele recepten voor acai smoothies kun je hier vinden.

Is Acai gezond?

De acai bes zit van nature vol met vitaminen en mineralen. Acai bevat: vitamine B1,B2, B3, vitamine C, fosfor, calcium, kalium vezels, proteïnen, omega 3,6 ,9.  Antioxidanten: goed voor het immuunsysteem, aminozuren: goed voor spier herstel, theobromine: zorgt voor meer energie, fosfor en ijzer: zorgen voor stimulatie ban de hersenfunctie en betere concentratie.  Acai is een gezond, antioxidant rijk fruit. Er zijn in mijn omgeving en naar mijn idee geen directe nadelen ervan. Mits: alles in verhouding natuurlijk – geen acai bes – only dieet volgen…..

Acai – fruit dat huilt.

acai_smoothie_bowl_nederland_food_fruit_health.png

Acai bessen – de voedingswaarde?

Persoonlijk vind ik dit minder belangrijk, maar begrijp ik wanneer dit de interesse wekt. Daarom heb ik de voedingswaarde van de acai bes  even op een rijtje gezet voor jullie:

100 gram bevroren vruchtpulp bevat de volgende voedingswaarde: 70 calorien; 5 gram vet; 1.5 gram verzadigd vet, 4 gram koolhydraten, 2 gram suiker, 2 gram vezels, 15% van de ADH vitamine A, 2 % vande de ADH Calcium.

Of acai een zogezegde superfood is weet ik niet. Wel denk ik dat het een bijdrage levert en een inspiratie is voor een gezond ontbijt of lunch. Je kunt er alles aan toevoegen wat je lekker vind, maar de beste combinaties zijn toch wel met fruit: banaan, bosvruchten, sinaasappel, mango, kiwi.  De toppings erop zijn vaak: kokusvlokken, fruit, zaden-pitten. Dus ja zo gezond of ongezond als je zelf wilt.

Acai bessen kopen in Nederland?

Allereerst aansluitend op de vraag of Acai gezond is, is wel belangrijk om het ingrediënten etiket in de gaten te houden als u voorbewerkt pulp koopt in nederland of ergens anders behalve op de amazone. Zorg ervoor dat er geen toegevoegde ingrediënten zijn. Sommige van de pulp hebben namelijk een zeer hoog level van toegevoegd suiker.

Omdat de Acai bessen een beperkte houdbaarheid hebben worden ze voornamelijk geëxporteerd in drie vormen:

Acai Pulp: Bevroren fruit puree, de bessen worden direct na het oogsten verwerkt tot pulp en ingevroren. Hierdoor is dit de beste manier om de puurste smaak van de Acai bessen te proeven.

Acai Poeder: levert over het algemeen de meeste geconcentreerde voedingstoffen, waardoor je vezels en vetten en plantaardige stoffen krijgt.

Acai Sap: zit vol met antioxidanten. Is wel het hoogst in suikeren ontbreekt het aan vezels. Het sap indien gefilterd bevat weer minder antioxidanten.

acai_smoothie_bowl_nederland_fruit_food_health.png

Acai bestellen?  

Dat kan! Bijvoorbeeld bij Acai – Benelux. Hier heb ik mijn eerste “geïmporteerde” Acai ook gevonden, leren kennen,  getest en uiteindelijk lid geworden van de Acai – movement. Reden? Ontbijten of eten in het algemeen is wel eens moeilijk en Acai motiveert toch om te ontbijten . En het beste is naast de acai smaak zijn er nog veel meer smaken die het ontbijt simpel en lekker maken  En je hoeft er geen social media plaatje van te maken als het maar goed smaakt!

De bevroren Acai fruit puree wordt ingevroren en op afspraak thuis bezorgd. Wel gelijk een grote hoeveelheid. Maar door de kleine pakketjes, makkelijk te verspreiden in de vriezer. Ik neem ze zelfs wel eens mee op reis. Leuke is dat er verschillende soorten fruitpurees zijn naast de acai bes. 1 verpakking is genoeg voor 1 smoothie of acai bowl. De Acai poeders zijn hier ook verkrijgbaar compleet biologisch en zonder toegevoegde suikers. Ook voor de meer haast dagen kun je er de smoothies vinden – acai smoothie to go.

acai_nederland

Wist je dat?

  • Je mee kan doen aan the Best Bowl Awards! Je kunt ook gewoon alleen stemmen i.p.v. deelnemen natuurlijk.
  • Acai wordt uitgesproken als assa-ie, wat betekend fruit dat huilt.
  • Acai – bessen soms ook gebruikt worden om verschillende voedingsproducten zoals jelly beans en ijs op smaak te brengen.
  • Er ook verschillende non food producten acai bevatten zoals; olie en bodycreme.
  • Acai – poeder, maar ook de bevroren fruit puree gaat met me weleens mee op reis! en wat eigenlijk super leuk is dat er tegenwoordig USB- blenders bestaan (draadloze – blender). En… ze eigen super goed werken tegen mijn verwachting in 
  • Een andere goede blender – voor bevroren fruit – en makkelijk schoon te maken vind je hier.
  • Acai als smoothie in je smoothie of shake beker voor onderweg!
  • Rietjes zijn er tegenwoordig genoeg en in verschillende herbruikbare of milieu vriendelijke vormen. Stalen rietjesBamboe rietjes of als opvouwbare rietjes – incl schoonmaak borstel voor onderweg.

* * {Some of the links in this article are affiliate links. This means that if you decide to purchase some of these resources, I earn a small commission at no additional cost for you. I only recommend selected products that I’m convinced about and that I would buy (or already did buy) myself.}

 

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *