Shred It Till Bed, Uncategorized

Stop 2: PKA 2017 – Santa Fe, Bantayan Island – First kite comp!


De Philippine Kiteboarding Tour 2017  (PKA) 
– my first ever (internationale) competitie met kites!

Zoals elk jaar komt er een moment in Nederland dat je, je toch echt moet toegeven aan die vervelende handschoenen en schoentjes. Ik heb een beetje de gewoonte ontwikkeld dit te omzeilen. Na een maand Brazilië in December, is de Nederlandse winter nog lang niet voorbij en de shock toch best wel groot bij thuiskomst. Voordat ik het wist ben ik alweer op zoek naar een excuus, een excuus om mijn boardbag opnieuw in te pakken en op een nieuw avontuur te gaan.  Dit keer naar de Filipijnen. waarom? Ik ben er nog nooit geweest en het schijnt er te waaien in een aangename temperatuur. En wat is een avontuur zonder uitdaging, via, via werd ik erop gewezen dat de  PKA – tour (Philippine Kiteboarding Tour) gehouden werd tijdens deze periode, waarom daar ook niet even een kijkje nemen… tijd om in te pakken! 

Half januari zit ik weer in het vliegtuig onderweg naar de tweede stop (de eerste stop heb ik net gemist) van de PKA op Cebu – Bantayan Island.   Eerlijk gezegd weet ik niet wat me te wachten staat op de Filipijnen dan alleen de competitie zelf (wie mijn tegenstanders zijn en hoe het niveau is, wat voorland het is, of ik alles wel kan vinden, waar ik slaap of wie ik ontmoet). Het enige dat ik weet is dat de Filipijnen bestaan uit veels te veel eilanden en dat ik op Borocay moet zijn voor het kitesurfparadijs.  Mijn plan om naar Borocay te reizen en via Borocay met de PKA-crew / deelnemers mee door te reizen naar Bantayan Island, bleek nogal optimistisch.  Als ik zo de reisplanning bekeek ook erg ingewikkeld, bus, boot, bus, trycicle, jeepney… eeuh wat? ja dat gaat in mijn eentje nooit lukken? Of toch wel? Plannen zijn er natuurlijk om te wijzigen en ik zou Mariska niet zijn als dat ook niet gebeurde. Mijn boardbag is vertraagd en komt uiteindelijk bijna twee dagen later aan. Ik moet dus zelf op Bantyan Island zien te komen met al mijn bagage. Tijd om mijn huiswerk te doen. Onderweg naar het hotel ondervraag ik de taxichauffeur of elke taxi zo groot is, over de bussen en de boten naar Cebu. Om een lang verhaal kort te maken, ga erheen en je ziet het vanzelf, tijd en schema`s niet te vinden, kom je er vandaag niet, dan morgen zeker wel. De taxichauffeur is compleet onder de indruk en hij besluit mij persoonlijk naar de boot te brengen “die gele bussen zijn gevaarlijk, die rijden als gekken” terwijl we in een slakkengang tussen het verkeer door slalommen en nog door voetgangers ingehaald worden (je kunt het ook overdrijven). Na 3 uur en helemaal op de hoogte te zijn van de gehele familie kom ik aan bij de boot, welke toevallig vertrekt richting Cebu en toevallig net op het moment dat ik instap.

Na bijna 4 dagen reizen is het dan eindelijk tijd voor Stop 2 van de PKA- Santa Fe, Bantayan Island 13 t/m 15 januari 2017. De voorspellingen zien er niet heel bijzonder uit, maar wat zegt dat tegenwoordig nog. Door de vooruitzichten is de dag van de registratie gelijk een competitie dag,  in de ochtend een hydrofoil sessie en in de middag komt de wind door. Tijd voor freestyle, na brazilie heb ik geen grote kites meer gebruikt, de 9m en de 12m komen net nieuw uit het plastic. Niet helemaal een goede voorbereiding en wanneer ook de wind langzaam verdwijnt in mijn eerste heat tegen Bibiana  Magaji (winnaar van de vorige stop en PKRA big air winnaar) ben ik verloren… Door gebrek aan wind is er alleen een single elemination in freestyle en kan ik nog opklimmen tot een 3de plaats. De dagen erna volgen twintip race en hangtime tussen de buien en de wind gaten door. Ik eindig op een  5de   plaats in hangtime (ik heb geen enkele sprong geland… houdt het op een “jetlag”) en een mooie 4de plaats in race met freestyle uitrusting tussen de race kites en boards.

Photo: Don LacziSpread the Love

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.